5 tips til kontrol af fugt for forebyggelse af skimmelsvamp

Skimmelsvamp. Det er et ord, der skaber angst og frygt i enhver, der har anledning til at tro, at der er skimmelsvamp i deres bolig.

Skimmelsvamp er et naturfænomen og findes i den luft, vi indånder hver dag. Al skimmelsvamp er ikke ens, og det er ikke al skimmelsvamp, der er “sort skimmelsvamp,” også kaldet Stachybotrys. Skimmelsvamp bliver et problem, når det får chancen til at vokse. En af de måder, skimmelsvamp kan vokse på, er med fugt – og det betyder som regel masser af fugt, der ikke tørrer ind imellem. Et eksempel kunne være en vandlækage, man ikke har opdaget.

Hvad er svaret på forebyggelse af skimmelsvamp? Du er! Du skal øjeblikkeligt være opmærksom på spildte væsker, oversvømmelser og lækager – og sørge for god luftgennemstrømning i boligen – da disse er afgørende skridt til at kontrollere fugt. Og når du bidrager til at kontrollere fugt, kan du være med til at forebygge vækst af skimmelsvamp.

Skimmelsvamp eller meldug på ikke-porøse overflader som badekar, køkkenborde, fliser og vinylgulve bør gøres grundigt rene med sæbe og vand og derefter sprøjtes med et skimmelsvamp-dræbende rengøringsmiddel, såsom klorin. Siden skimmelsvamp og meldug er “levende,” hjælper klorinen med at dræbe sporerne. Efter rengøring af området anbefaler vi også at smide alle de ting væk, der blev brugt til rengøring af området (dvs. svampe, klude, osv.) Et almindeligt sted for denne overfladetype er badeværelset. Det anbefales på det kraftigste at lade luften komme ind gennem et åbent vindue eller at bruge ventilatoren i dit badeværelse, samt at tørre disse områder af og gøre dem rent med jævne mellemrum.

Forekomsten af skimmelsvamp på porøse overflader, såsom vægge, træ eller lofter, bør anmeldes til kontoret øjeblikkeligt. Et medlem af vores vedligeholdelsesteam vil foretage en evaluering for at identificere eventuelle service behov.

Du kan være roligt forvisset om, at der er måder, hvorpå du kan beskytte din familie og dine ejendele, mens du forhindrer skimmelsvamp i at vokse i din bolig. Her er fem trin fra Fugteksperten, du kan tage for at kontrollere fugten:

Luk frisk luft ind

Ventilering er nøglen til at minimere potentialet for udvikling af skimmelsvamp, så overalt, hvor der er fugtige forhold – såsom i badeværelset efter et brusebad eller i de mørke hjørner af kælderen – skal du holde god luftgennemstrømning. Brug udsugningsventilatorer, hvis du har dem, eller åbn vinduerne, når vejret tillader det. Dette hjælper også med fugtkontrol. Når det er for koldt eller for fugtigt til at åbne vinduerne, kan en enkel kasseventilator forbedre luftgennemstrømning.

Hold vand, hvor det hører til

Det er ikke engang noget, man tænker over – når det regner, lukker man vinduerne. Men hvis du skulle glemme at lukke dem, eller hvis du ikke er hjemme, når det begynder at regne, skal du tørre alt vand op, når du kommer hjem.

Det samme gælder, hvis der spildes vand, eller hvis ungerne pjasker for meget i badekarret – tør vandet op lige med det samme. Og glem ikke at tænde for udsugningsventilatoren, så det tørrer bedre.

Gør jævnligt rent

Som det gamle ord siger, er et rent hjem et lykkeligt hjem. Jævnlig rengøring, støvsugning og afstøvning er med til at fjerne skidt, der tiltrækker fugt.

Sørg for at din tørretumbler har ordentlig udsugning

Din tørretumbler er en yngleplads for fugt, idet den tumbler væden fra dine sokker, bukser og skjorter. Det er afgørende at sikre, at din tørretumbler har ordentlig udsugning til uden for huset med en udluftningsslange, der går fra tumbleren til væggen. Hvis tumblerslangen er løs, kan fugt slippe ud af slangen og ind i huset. Ligeledes hindrer en tilstoppet eller bøjet slange luftgennemstrømningen, så der kommer mere fugt ind i boligen.

Hold fugten ude

Når det er fugtigt i vejret (især i sommermånederne), øges risikoen for skimmelsvampevækst. Hvis du bruger en affugter eller ventilatorer, hjælper det med at gøre luften indenfor tørrere. Det er en god vane at holde vinduer og døre lukket, når din air kondition kører, som en måde, hvorpå du kan reducere fugten i din bolig.

Leave a Reply